Die ballon gaat niet meer op!

Motie van P21 raadsbreed aangenomen

ODIJK – 6 juni 2019. In navolging van Zeist, Den Haag, Den Bosch, Utrecht en andere steden heeft ook Bunnik het oplaten van (wens)ballonnen verboden. De gemeenteraad nam op initiatief van P21 donderdagavond een motie hiertoe aan.

Opgelaten ballonnen, waaronder óók de biologisch afbreekbare exemplaren, die in de natuur terechtkomen brengen ernstige schade toe aan dieren, natuur en milieu. Dieren raken verstrikt in touwtjes en linten en kunnen ballonresten in hun maag en darmen krijgen, wat vaak leidt tot sterfte. Op de Nederlandse stranden staan Ballonnen in de zwerfvuil top-5. Ook wensballonnen worden verboden. Zij leveren brandgevaar op en belanden ook als afval in de natuur.

De raad wil graag dat het verbod wordt verankerd in de algemene plaatselijke verordening (APV). Bovendien zal in Bunnik de maatregel worden opgenomen in het evenementenvergunningenbeleid.

Bedrijven, scholen, verenigingen, ondernemers, vragen we om te kiezen voor milieuvriendelijker alternatieven bij feestelijke evenementen. Zo dragen we allemaal bij aan het verminderen van de plastic afvalberg en het welzijn van dieren in de natuur.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.