Meer en diverser groen in Bunnik

In de gemeenteraad is op 27 juni raadsbreed een motie van P21 aangenomen voor ‘’Meer en diverser groen in Bunnik”. Inge Verhoef diende de motie in, omdat in onze gemeente momenteel actueel Groenbeleid ontbreekt. Het groenbeleid is verouderd en geeft weinig aandacht aan de thema’s Biodiversiteitsherstel en het Klimaatakkoord.

 

Biodiversiteit

De gemeente doet al veel om de biodiversiteit te verbeteren. Zo is er bijvoorbeeld een ander maaibeleid in de bermen. Dit kan nog wel een extra impuls gebruiken, bijvoorbeeld in het agrarisch gebied en op veldjes in de dorpen.

Klimaat

Het klimaat verandert. We ondervinden er allemaal de gevolgen van. Hete zomers, zware regenbuien, droogtes. Bomen werken verkoelend in de hete zomers en zijn bovendien een vorm van CO2 opslag. In het Klimaatakkoord heeft boomaanplant ook een rol gekregen. Meer bomen en goed boomonderhoud zijn dus voor het klimaat, zowel op lokaal niveau als mondiaal!

Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie voor de dorpskernen wordt in de komende jaren ( 2019 – 2021) uitgewerkt . P21 wil dat het groen daar een belangrijke rol in gaat spelen en prioriteit krijgt. P21 heeft het college gevraagd om de raad regelmatig op de hoogte te houden van de planning.

Participatie

De Omgevingsvisie komt tot stand via uitgebreide participatie van de inwoners. In onze gemeenten zijn er veel inwoners die actief mee willen denken en doen over de inrichting van het nieuwe groenbeleid. Hier is dus een prima koppeling te maken zodat het nieuwe groenbeleid samen met de inwoners tot stand komt.

2 gedachten over “Meer en diverser groen in Bunnik”

  1. Toch jammer dat de afgelopen jaren in Odijk de mooie bloeiende struiken die heerlijk geurden als ze in het voorjaar begonnen te bloeien, plaats hebben moeten maken voor….jawel, onkruid. Langs de hele Meeldraad is het zicht in de zomer: brandnetels, brandnetels zover je oog strekt langs alle schuttingen waar voorheen mooie geurende struiken stond.. Echt fantastisch maar niet heus. Langs de Singel stonden heerlijk geurende struiken. Die moesten ineens weg om plaats te maken voor bloeiende bloemen voor bijen e.d. Ook al ben ik daar helemaal voor, waarom moesten daarvoor de bloeiende struiken eruit gehaald worden? Die trokken ook bijen aan. En de hele zomer hebben we bijna geen bij gezien bij de bijenvelden. De Singel is namelijk veel te druk voor die beestjes.

  2. Langs de sloot voor ons huis aan de van Braamplaats in Werkhoven ook een strook aangelegd voor de biodiversiteit in onze wijk.Drie weken per jaar bloemen en geen bei of vlinder gezien.Daarna het hele jaar een diversiteit aan distels,brandnetels en beerenklauwen,kortom we kijken nu uit op een vreselijke slootrand.Aan de overkant voldoende ruimte voor de beitjes en vlindertjes dus waarom op de grasstrook langs het wandelpad deze strook met onkruid ? Vreselijk gezicht.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.