P21 blog: fractieassistent Koen van Gulik ‘Bij ons aan tafel’

Bij ons aan tafel, in Eindhoven, ging het bij het avondeten maar over één ding: politiek. Mijn vader, lid van de PvdA, zat, vanaf het hoofd van de tafel gezien, ter linkerzijde. Tegenover hem, ter rechterzijde, zat mijn moeder en die was van de VVD. Wat hun huwelijk nog brisanter maakte: mijn vader was journalist en versloeg voor het Eindhovens Dagblad de lokale politiek; mijn moeder was raadslid en daarna wethouder. Ze waren het nooit eens over de landelijke politiek – het was de tijd van de polarisatie, van Den Uyl en Wiegel, van de pivotale positie van het CDA. Maar over het lokale bestuur verschilden ze niet van mening. Gemeentepolitiek vonden ze van veel groter belang dan de provinciale en landelijke politiek. Gemeentepolitiek had het directste contact met de burger, stond het dichtst bij de problemen en moeilijkheden van elke dag, en moest daar, binnen haar mogelijkheden, een oplossing voor vinden. En dat is nog altijd zo.
Dus toen Alex Kaat, de oud-voorzitter, mij polste voor de kandidatenlijst van P21 voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen, heb ik eigenlijk meteen ja gezegd. Ik voelde al langer de behoefte om vanuit rood-groen perspectief bij te dragen aan de publieke zaak, zeker nu daar de gure winden van het eigen gelijk, van onverzoenlijkheid en van onfatsoen waaien. Politici zijn mensen, ze  passen en meten, ze sluiten compromissen, ze struikelen en staan weer op, ze zoeken in het duister naar een lichtknopje. In de lokale politiek geldt dat al helemaal sinds de overhevelingsoperaties van de rijksoverheid.
Zo komt het, dat ik vanaf 1 november fractieassistent ben, om onze gedreven en kwaliteitsvolle fractie te ondersteunen en  om het vak te leren. Want wat ze ook beweren, de mooipraters en ijdeltuiten die te hoop lopen tegen politici en politiek, politiek is een vak, en dienend bovendien. Het huwelijk van mijn ouders heeft het overigens niet gered. Daarvoor juichte mijn vader te hard na de verkiezingsoverwinning van de PvdA in 1977 en lachte mijn moeder te luid bij de formering van het kabinet van VVD en CDA datzelfde jaar. Niet alleen politici zijn mensen.

Reacties

  1. Fijn dat je dit gaat doen, Koen. Volgens mij moet de fractie heel blij met je zijn. Ik ben het in elk geval. Veel succes en nog belangrijker: veel plezier!

P21 waardeert het als u een reactie geeft. Wel verwachten wij dat u zich aan algemeen geldende fatsoensnormen houdt.

Reageren?

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.