P21 blog: Raadslid Inge Verhoef over “Asbest eraf, zonnepanelen erop!”

Inge Verhoef: Donderdagavond ging het in het Open Huis over een subsidieregeling voor agrariërs die hen moet stimuleren om zonnepanelen op hun schuren te leggen. Omdat in 2024 het verwijderen van asbest uit daken verplicht is, wil de gemeente twee vliegen in één klap slaan: asbest eraf, panelen erop. De agrariër die panelen gaat plaatsen, ontvangt een subsidie ter waarde van de onderzoekskosten tot een maximum van €400. Daarnaast is er vanuit de Rijksoverheid € 4,5 per m2 verwijderd asbestdak beschikbaar.

Een top idee, maar werkt het ook echt in de praktijk?

Gaan bewoners van het buitengebied over tot de aanschaf van zonnepanelen? Is €400 een voldoende prikkel? Daar ging het debat in het Open huis over. De regeling heeft vooral een communicatieve werking, zegt wethouder Eibersen. Daarnaast is er een succesvol voorbeeld project in Drenthe geweest. De vraag is of het in Bunnik ook kan werken. De wethouder had daar nog geen antwoord op.

De kosten

De kosten voor deze regeling zijn €23.333 voor de gemeente Bunnik en nog eens enkele duizenden euro’s voor de voorbereiding, communicatie en afhandeling beschikbaar. We trekken samen op met Houten en Wijk bij Duurstede, die dezelfde kosten hebben. Vanwege dit beperkte budget zijn er 30 subsidieaanvragen per gemeente mogelijk. In totaal zijn er 254 daken in Bunnik die in aanmerking zouden komen.

P21 rekent uit op een ‘’bierviltje’’ hoeveel impact deze regeling heeft op onze klimaatdoelen:

Wanneer op 30 daken in het Kromme Rijngebied panelen worden gelegd, Stel een boerenschuur is gemiddeld 200 m2, je krijgt de subsidie als je 1/3 deel van het dak met panelen vol legt. Dan is er aan het einde van de rit in totaal 2000 m2 volgelegd met panelen. Als we rekenen met een gemiddelde energieopbrengst van 160 kWh per m2 per jaar, dan kunnen we ruim 300.000 kWh opwekken. Dit is voldoende voor het elektriciteitsverbruik van ca. 100 huishoudens. Anders uitgedrukt: het is voldoende voor 0,1 % van het totale energiegebruik in Bunnik

Conclusie: Deze regeling draagt bij aan duurzame opwek voor 100 huishoudens. Is dat veel? Onze energiedoelstelling is om over 4 jaar 10% duurzaam op te wekken in de gemeente. Met de voorgestelde regeling kunnen we  een duurzame opwekking van 0,1% van huidige verbruik realiseren. Dat is bescheiden, maar ook niet verwaarloosbaar.

Voor P21 is het van belang dat de kosten opwegen tegen de resultaten voor het klimaat. De vraag in het vervolgdebat is dus: vinden wij het ongeveer € 25.000 – 30.000  waard om schone energie op te wekken die gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 100 huishoudens?

Wordt vervolgd….

Nog geen reacties

P21 waardeert het als u een reactie geeft. Wel verwachten wij dat u zich aan algemeen geldende fatsoensnormen houdt.

Reageren?

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.