P21 blog: Raadslid Wypke Zuidweg ‘Abracadabra’

Vorige week twitterde ik dat het heerlijk is dat de begroting op een overzichtelijke manier werd toegelicht in ‘t Groentje. Op één A3. Veel gemakkelijker dan de, voor een gemiddelde burger, onleesbare en 107 pagina’s tellende programmabegroting 2017-2022.

Een begroting is normaal gesproken simpel. Uitgaven en inkomsten. Als de uitgaven gelijk zijn aan de inkomsten is het goed. Maar de gemeentelijke begroting is veel ingewikkelder dan dat. Doordat gemeenten met elkaar vergelijkbaar moeten zijn en gecontroleerd moeten kunnen worden door de provinciale overheid en de gemeenteraad moet die voldoen aan allerlei technische eisen, kengetallen, prestatie indicatoren, programmabudgetten en ga zo maar door. Ondoorzichtig voor velen en gebaseerd op wantrouwen?

Ik heb de A3 in het Groentje ook als inwoner van Werkhoven bekeken. Ik vroeg me af wat staat er nou precies? Is het voor iedereen duidelijk? Waaraan wordt mijn belastinggeld nou concreet besteed? Er staat dat er meer ruimte komt voor recreatie. Maar wat? En waar dan precies? De zorg moet beter? Maar hoe dan? Hebben we dat dan niet in Werkhoven? De omgevingswet? Mijn eigen leefomgeving vormgeven? Precario? Wat is dat? Geven we nou meer of minder uit dat er binnenkomt? De A3 bleek een visuele weergave van dezelfde begroting. Mooi, maar geeft niet meer inzicht.

Wat zou het leuk zijn als de inkomsten en uitgaven voor mij als inwoner inzichtelijker worden. Als duidelijk wordt waar we precies geld aan besteden bij mij in de buurt, in Werkhoven. Dat je gewoon kunt begrijpen waar het over gaat.

Pas als een begroting inzichtelijk en toegankelijk is wordt het voor inwoners mogelijk om ook echt mee te doen. Om mee te denken en te kunnen bepalen waar ons geld aan uitgegeven wordt. Dat als je samen met je buurtgenoten niet alleen een goed idee hebt, maar dat er ook budget voor is. En dat je samen een afweging kunt maken van wat belangrijk is en ook wat je dan niet doet. Dat je als buurt je eigen begroting kunt maken.

Elders in Nederland zijn mooie voorbeelden van deze participatieve democratie*. Durven we dat in Bunnik ook aan?

*Participatieve democratie is een vorm van democratie waarbij de burgers direct deelnemen aan de besluitvorming van een gemeente en dus niet alles overlaten aan de gekozen vertegenwoordigers, zoals het geval is bij een parlementaire democratie. 

Nog geen reacties

P21 waardeert het als u een reactie geeft. Wel verwachten wij dat u zich aan algemeen geldende fatsoensnormen houdt.

Reageren?

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.