Waarom wij voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk pleiten

Bericht vanuit de fractie:

Terwijl wij in de gemeente Bunnik tijdens de afgelopen jaarwisseling rustig konden genieten van het mooie vuurwerk dat de nachtelijke hemel belichtte met alle kleuren van de regenboog: werden hulpverleners in onze buurgemeenten Zeist en Utrecht bekogeld met vuurwerk; heeft een tiener in buurgemeente Utrecht door vuurwerk zwaar en blijvend lichamelijk letsel opgelopen; zijn wilde vogels op de vlucht geslagen (wilde vogels vliegen tijdens het vuurwerk soms tot 500 km om een rustige slaapplek te vinden en kunnen daarna nog dagen van slag zijn); en is zo’n 250.000 kilo fijnstof de lucht ingeschoten (waaronder zware metalen waarvan het effect op mens en natuur onbekend is).

Het draagvlak onder de landelijke bevolking voor een verbod op consumentenvuurwerk groeit (thans 65%, in 2016 42%). Omliggende gemeenten beseffen dat er ‘iets’ moet gebeuren. Er zijn al lokale verboden ingesteld in Soest en Utrechts Heuvelrug, Zeist werkt richting een mogelijk lokaal verbod, Utrecht is aan het zoeken. Deze gemeenten, onze buurgemeenten, snappen dat het niet zo door kan gaan. Wij willen onze koppen niet in het zand steken omdat de jaarwisseling in onze eigen gemeente – tot nu toe – rustig verloopt. Wij willen steun geven aan de gemeenten waar het ieder jaar opnieuw uit de hand loopt. Wij willen steun geven aan de hulpverleners die al jaren pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Daarom heeft P21 in de raadsvergadering van 23 februari 2023 een motie ingediend met een oproep aan het college een duidelijk signaal richting het kabinet en de Tweede Kamer af te geven met de uitgesproken urgentie om dit jaar tot een landelijk verbod op bezit, verkoop en afsteken van consumentenvuurwerk te komen. Deze motie, mede-ingediend door Fractie Visser en D66-Bunnik, is met 10 van de 17 stemmen aangenomen. VVD en CDA stemde tegen deze motie.

Jenny Houtgraaf, Raadslid P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.