Raadspraat: Fietsen en Wonen (Casper de Kok)

Donderdagavond was de eerste raadsvergadering van dit kalenderjaar. En we beginnen gelijk goed met twee super interessante debatpunten, waar we als P21 natuurlijk hard mee aan het werk mee zijn gegaan. Het fietspad Bunnik-USP en de doelgroepenverordening. Het fietspad is een onderwerp wat al heel lang loopt en de emoties hoog bij oplopen dus ik zal daar niet in mijn eerste raadspraat mijn vingers aan branden, maar de doelgroepenverordening is een van de redenen waarvoor ik in de politiek ben gegaan.

Zoals de meeste mensen zullen weten is er al een tijd een wooncrisis. Deze crisis zorgt ervoor dat jonge gezinnen en starters geen woning kunnen kopen omdat de woningmarkt zo ontzettend oververhit is. En een doelgroepenverordening is iets die een gemeente kan gebruiken om ervoor te zorgen dat juist deze groepen wel een kans krijgen in Bunnik.

De doelgroepenverordening bepaalt namelijk wie er in aanmerking komt voor nieuwbouwwoningen en hoe lang nieuwbouwwoningen in dezelfde prijscategorie blijven. Met een doelgroepenverordening kan je regelen dat politieagenten, leraren en verpleegkundigen niet met mensen die boven de 90.000 euro per jaar verdienen hoeven concurreren voor een woning. Door de 10 jaar instandhoudingstermijn zorgen we er ook voor dat deze woningen voor nog 10 jaar betaalbaar zullen blijven. Met een voorstel van het CDA om na 2 jaar te controleren hoe deze doelgroepenverordening werkt geeft ons meer zekerheid dat er geen onverwachte effecten zullen zijn.

De timing is natuurlijk ook geweldig omdat binnenkort het masterplan voor de Kersenweide in de raad komt met plannen voor 1200 woningen. Kortom een geweldige maatregel waarin we een landelijk probleem, lokaal een beetje kunnen oplossen. Er zijn natuurlijk nog veel meer goede ideeën die de Bunnikse woningmarkt zou kunnen helpen, maar die komen pas later dit jaar aan bod in de ‘visie op wonen’.

Casper de Kok, Fractie-assistent P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.