Vincent Bijlo blikt terug op de landelijke verkiezingen

De groene, sociale stem van P21 is vertegenwoordigd op landelijk niveau door verschillende partijen waaronder GroenLinks-PvdA. Vincent Bijlo, P21-lid van het eerste uur, blikt terug op de landelijke verkiezingen vanuit het oogpunt van deze twee partijen:

“We (GroenLinks-PvdA) hebben werkelijk een waanzinnig resultaat geboekt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Met 24,9% van de stemmen is GroenLinks-PvdA veruit de grootste partij in de gemeente Bunnik geworden. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2021, toen GroenLinks en PvdA nog afzonderlijk meededen, kregen ze samen 14,8% van de stemmen.

Daaruit kunnen we concluderen, wat landelijk ook te concluderen is, en dat weten we hier natuurlijk al 25 jaar, dat Verenigd Links meer is dan de som der delen. Dat klinkt wat zelfgenoegzaam en borstklopperig, maar we mogen best even genieten van onze winst, laten we dat niet vergeten. Die winst, die nooit zo groot zou zijn geweest zonder ons geweldige campagneteam, onder leiding van Erik Wals.

Ik durf wel te stellen, wetenschappelijk bewijzen kan ik het niet, dat er nog nooit zo veel regen viel tijdens een verkiezingscampagne als in die van dit jaar. Maar het deerde de flyeraars en de huis-aan-huis-campagneleden niet. “Ik lijk wel een zeiknatte colporteur,” verzuchtte er één, die liever anoniem wenst te blijven. Het was ook niet altijd makkelijk, maar het aantal negatieve reacties op het ongevraagde deurbezoek viel mee.

Toch ontmoette ik na onze overwinning veel bedrukte mensen. De PVV werd in Bunnik de derde partij, met 13,2% van de stemmen, tegen 6,2% in 2021. Oh, als Bunnik Nederland was, bedacht ik, tijdens het lezen van de uitslag, dan waren wij het geweest die nu 37 zetels hadden. Maar zo is het niet. We moeten leven in een realiteit waarin de weerstand tegen wat wij voorstaan groter is dan ooit. Maar laat het een troost zijn te bedenken dat wij ook groter zijn dan afgelopen jaren. Dat moet ons sterker maken.

Ik klink als een oude Sociaaldemocraat, zo’n man van “Voorwaarts, en niet vergeten, de sooo-lidarieteit”. Zo voel ik me soms ook wel een beetje. We moeten nieuwe mensen vinden om op ons te stemmen, mensen die nu denken dat hun heil elders in betere handen is.

Maar, dat gezegd hebbende, op lokaal niveau, hier, te Bunnik, in de gelukkigste gemeente van de provincie Utrecht, zijn de politieke verhoudingen goed. Laten we dat zo houden, laten we een mooi, groen, sociaal en menselijk voorbeeld zijn.”

Vincent Bijlo, lid van P21, GroenLinks en PvdA

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.