Raadspraat: De stemmen zijn geteld! En nu? (Rob van Mourik)

Nederland mocht afgelopen week naar de stembus. In Bunnik is 88,6% van de stemgerechtigden gaan stemmen, een opkomst die liet zien hoe betrokken wij zijn met onze landelijke verkiezingen. De uitslag is inmiddels bekend. De PVV is de grootste partij van Nederland geworden.

De overwinning van de PVV roept in Nederland verdeelde reacties op. Onder veel mensen heerst blijdschap over een verandering van bestuur en een hardere aanpak van het migratiebeleid. Andere mensen maken zich ernstige zorgen over de toekomst van de natuur en het klimaat in het geval dat de PVV gaat regeren. Ik kan niet alle vragen en onzekerheid bij mensen wegnemen, echter kan ik wel aangeven wat dit mogelijk voor het beleid van onze kleine gemeente betekent.

In de verkiezingsdebatten werd er gesproken over bestaanszekerheid, de klimaatopgave, migratie en een nieuwe bestuurscultuur. Het beeld dat veel mensen hebben bij de bestuurscultuur van de overheid is negatief. Het is een beeld van achterkamertjespolitiek en functies elders, evenals van wanbeleid dat geleid heeft tot een toeslagenaffaire. Landelijke partijen hebben aangegeven meer openheid en zekerheid aan burgers te willen geven om dit negatieve beeld uit te wissen. Met de invoering van een nieuw vergadermodel en de WOO (Wet Open Overheid) probeert ook onze gemeente inwoners duidelijke informatie en inspraak te geven in het bestuur. Hiermee proberen wij ook ons kleine steentje bij te dragen.

Op onderwerpen als klimaat, bestaanszekerheid en migratie zijn de verschillen tussen de gemeente en de PVV groter. Wij zijn in onze relatief progressieve gemeente afhankelijk van landelijke en provinciale wetgeving op deze punten. Subsidies en wettelijke kaders over asielzoekers, natuurbehoud, sociale zekerheid en klimaatbeleid zijn allemaal belangrijk om de doelstellingen van Bunnik op deze gebieden te behalen.

Desondanks verandert onze lokale visie niet aan de hand van landelijke verkiezingen. Wij zullen blijven streven naar een ruimhartig sociaal beleid en een milieuvriendelijk Bunnik. Samen met landelijke en provinciale overheden zullen wij blijven werken aan de verbetering van mens en milieu.

Rob van Mourik, Raadslid P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.