P21 blog – raadslid Inge Verhoef: Leefbaarheid verbeteren voor nieuwbouw aan de Schoudermantel

Op 28 maart sprak de raad over nieuwbouwplannen aan de Schoudermantel, op de plek waar nu de Kringloopwinkel staat. Er kunnen daar zo’n 40 nieuwe woningen gebouwd worden. Het is de taak van de gemeente om de voorwaarden te stellen voor de bouw van deze woningen. Ik besprak deze voorwaarden namens P21 in de gemeenteraad. We dienden samen met de Liberalen een amendement in om de leefbaarheid te vergroten.

P21 wil graag meer woningen in onze gemeente, met name betaalbare appartementen en sociale huurwoningen. Wij willen dan wel de kwaliteit van wonen en leven kunnen garanderen. Er zou een hoop moeten verbeteren aan de locatie voordat het leefbaar genoeg is in onze ogen. We willen de gezondheid van onze inwoners beschermen en een aangename woonplek bieden.

De beoogde woonlocatie aan de Schoudermantel ligt dichtbij de A12, de provinciale weg én de aanvoerroute van de Vrumona. De luchtkwaliteit voldoet volgens berekeningen aan de wettelijke normen maar wij willen dat ze voldoet aan de strengere WHO-normen, zoals ook de GGD adviseert. De World Health Organization gaat uit van een lagere grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie van fijn stof (PM10), namelijk 20,5µg/m3, dan de wettelijke grenswaarde van 40 µg/m3 die nu in Nederland geldt. Als P21 willen we dat de werkelijke waarde op de bouwlocatie met metingen wordt geverifieerd. We maken ons met name zorgen over de luchtkwaliteit aan de achterzijde van de locatie – gelegen langs de Vrumonaweg, vlakbij het parkeerterrein van het Postillion hotel.

Aan de geluidsnormen kan mogelijk worden voldaan door bouwkundige ingrepen. Bijvoorbeeld door een zogenaamde ‘dove gevel’ aan de kant van de A12. Dit is een muur die erg goed geïsoleerd is en het geluid absorbeert. Dan is er aan de andere kant, op de binnenplaats van het complex, een acceptabel geluidsniveau. Echter, wat ons betreft moet de ontwikkelaar wel aantonen dat voor deze dove gevel vier bouwlagen nodig zijn, als hij dat niet kan dan hebben we liever drie bouwlagen. Met drie bouwlagen wordt het aantal inwoners kleiner en zijn er minder verkeersbewegingen.

Er is weinig groen in de omgeving en daarom hebben we gevraagd of de gemeente extra groen wil toevoegen als dit woningbouwplan doorgaat. Dat heeft wethouder Spil toegezegd.

Omdat de bereikbaarheid van het woongebied voor met name voetgangers en fietsers slecht en gevaarlijk is, hebben we gevraagd om een verkeerskundig onderzoek. De maatregelen die daaruit voortkomen om de verkeersveiligheid te verbeteren moeten worden uitgevoerd.

Het amendement van P21 en Liberalen is aangenomen. Wij hopen zo nieuwe inwoners een leefbare en prettige leefomgeving te bieden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.