Eerst meer informatie, dan standpunt koeientractorbrug

Bij de gemeente Utrecht leeft het idee om over de Kromme Rijn een koeien-tractor-brug te realiseren.  Die brug moet de weilanden van het boerenbedrijf van boer Van Dijk, die ten oosten van het Pannekoekenhuis aan beide zijden van de rivier liggen, verbinden.

De gemeente Utrecht, eigenenaar van landgoed Amelisweerd, waarop Van Dijks bedrijf ligt, wil met de aanleg van de brug 3 dingen: Het bedrijf van Van Dijk behouden, het koeientransport vergemakkelijken en minder landbouwverkeer over de fiets- en wandelpaden laten rijden.

De fractie van P21 begrijpt deze gedachte en ziet ook de waarde van een boerenbedrijf op het landgoed met koeien in de wei maar is kritisch over deze oplossing.Perspectief 21 is voor het behoud van het open landschap, maar een grote brug over de Kromme Rijn is strijdig met dit uitgangspunt. Zo vraagt de fractie zich af of de vermeende voordelen van de brug – koeien in de zuidelijke wei en minder landbouwverkeer door Amelisweerd – wel worden gerealiseerd. Het moet duidelijk zijn of de brug wel aangelegd moet worden voor ook landbouwvoertuigen, en hoeveel voertuigbewegingen van deze boerderij zo voorkomen worden.

Mocht de brug wél aantoonbare substantiële voordelen hebben dan is het huidige ontwerp van de brug niet aanvaardbaar voor de fractie. De eventuele brug moet goed passen in het cultuurlandschap. De fractie wacht af met welk voorstel de gemeente Utrecht komt en de bijbehorende onderbouwing. Zonder goede onderbouwing hiervan stemmen wij niet in met de aanleg van een brug.

De kritische opstelling van P21 en van de andere raadsfracties worden door P21 wethouder Rob Zakee al naar voren gebracht in contacten met de gemeente Utrecht.

 

7 gedachten over “Eerst meer informatie, dan standpunt koeientractorbrug”

  1. De salami-tactiek die hier wordt en is toegepast door Van Dijk en de Gemeente Utrecht is te lang stilgehouden in de gemeente Bunnik ! Dat was niet handig. Een derde brug aanleggen op een afstand van 500 meter is waanzin ! Voor bouwend Nederland misschien een oplossing, maar voor de koeien van Van Dijk ook nauwelijks. Hoe vaak zouden zij over de andere bruggen moeten lopen? Kan dat niet in de ochtend ?
    Het is voor mij zonde om het mooie landschap hiervoor verder te verknoeien!
    Economie hoeft niet altijd voorop te staan !

  2. Ja, het lijkt mij belangrijk dat het boerenbedrijf zichtbaar is in Amelisweerd. Alleen al als cultuurgoed.
    Hoe dit bedrijf daar inpasbaar is blijft de vraag. ….Zou de gemeente het geld dat zij willen besteden aan dit bedrijf niet beter op een duurzamer manier kunnen doen?
    Subsidie voor Biologische , Gemengd bedrijf, Vleeskoeien zoals de Blonde runderen groep , Behoud van weide vogels , Ambachtelijk enz. ipv een gangbaar productie bedrijf? Daarmee verminderd het verkeer rondom bedrijf.
    Ik ben het eens met P21 en denk dat het belangrijk is dan naar oplossingen te zoeken hoe de boerderij kan blijven bestaan.

  3. De vorm van bedrijfsvoering: vrije uitloop vanuit de stal en per individuele koe weer terug om automatisch gemolken te worden oogt aantrekkelijk en vergt van de boer weinig arbeid. Om dit mogelijk te maken is zo’n hoge massieve brug een landschap verstorende oplossing. De brug kan lager en korter. Daar waar het jaagpad gekruist wordt, kan aan beide zijde van de koeienweg een wildrooster verhinderen, dat de koeien het jaagpad opgaan. en de wandelaars kunnen meestal ongestoord hun weg vervolgen.
    Ik heb nog een veerwagen geopperd, maar dat geeft de boer meer werk en het automatisch melken per individuele koe is dan niet mogelijk.
    Wat betreft het agrarisch verkeer. Het is bepaald niet prettig op de vaak smallen wegen de enorme vaak hard rijdende tractoren tegen te komen. De veiligheid van voetgangers en fietsers moet ook meegewogen worden.

  4. Landschappelijk een lelijk ding. Ik vraag me af welke aanslag op de natuur hierna volgt.
    Bovendien verandert de wereld: de melkquota worden vrijgegeven. De melk brengt dan weinig meer op in de toekomst: dus meer koeien. Mogelijk gaat het bedrijf failliet. Wie betaalt dan de verwijdering van die brug?
    Zeker niet boer van Dijk. Die heeft al 3 ton gemeenschapsgeld gebruikt.
    Regeren is vooruit zien.
    Dus: geen koeienbrug over de Kromme Rijn.
    Tom Schrijvers, Bunnik-21 feb 15

  5. Als koeien niet meer kunnen lopen, een boer geen halve meter om kan rijden en alles in geld moet worden uitgedrukt, gaat alle natuur naar de filistijnen!!!

  6. Waarom de Utrechtse gemeenteraad (grotendeels bestaand uit links georiënteerde partijen) 300.000 euro gemeenschapsgeld investeert in een miljonair om de efficiëntie van zijn veebedrijf te vergroten is mij een volslagen raadsel. Hiervoor gaat (midden in Nationaal Landschap de Kromme Rijn) een enorme betonnen brug voor een privé persoon gebouwd worden. Dit gebeurd nota bene op bijna dezelfde plek waar we 6 jaar geleden nog met 1000-en mensen in een lint de bouw van een andere brug hebben tegengehouden.
    Het argument dat we toch koeien in de wei willen zien en dat hij ze anders moet binnenhouden, is natuurlijk gewoon emotionele chantage; als hij gewoon vleeskoeien had gehouden of op het land was blijven melken met een mobiele melkinstallatie, was er niets aan de hand geweest. Ik ben trouwens wel benieuwd naar de businesscase van de inefficiëntie van een mobiele melkinstallatie en een investering van 300.000 euro
    De beschikbare artist impressions van de betonnen kolos zijn gekleurd te noemen. Deze zijn allemaal gemaakt vanaf de kant van de StayOkay. Het uitzicht vanaf het Vagantenpad zal veel ingrijpender veranderen. Het vrije uitzicht over dit rivierenlandschap zal (zeker bij de talud variant) bijna volledig verdwijnen.

  7. Allen, Dank voor alle reacties over de discussie rond de ‘koeien/tractorbrug’. Zoals vandaag in ‘het Groentje’ stond blijft onze wethouder Rob Zakee twijfels houden over de brug, ook al is de gemeente Utrecht voor. Het moge duidelijk zijn dat we de zorgen delen. De fractie van P21 wacht de vergunningaanvraag af voor een definitief standpunt.

    Alex Kaat
    Bestuur P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.