Raadspraat: Het goede bouwen (Michel Nijlant)

Vorige maand stemde de gemeenteraad van Bunnik unaniem in met het creëren van een asielzoekersopvang in Bunnik. Nieuws dat niet onopgemerkt bleef. Het kabinet Rutte viel over het asielbeleid, maar het debat in Bunnik bleef inhoudelijk en rustig.

De komende weken debatteert de raad over het woon- en grondbeleid. Zeker in het licht van het grote gebrek aan woningen van het moment een belangrijk thema.

Want hoewel de plannen voor Kersenweide al vastliggen en binnenkort flexwoningen verrijzen voor het gemeentehuis, heeft de gemeente de ambitie de komende decennia veel meer woningen te bouwen. Maar voor wie willen we bouwen, moet het huur zijn of koop, wat is de goede prijs en hoe duurzaam moeten die nieuwe huizen worden? Allemaal zaken waar je nu al over na moet denken.

En als je al die eisen hebt geformuleerd, gaat die bouw dan ook echt gebeuren? De vraag is hoeveel je kunt vragen, zonder dat een ontwikkelaar afhaakt. Want een goede woning, voor de goede (toekomstig) Bunniker is ons veel waard in deze tijd van krapte. Maar is een mindere woning, voor bijna de goede (toekomstig) Bunniker ons ook zoveel waard? Of waarderen we dan het groen meer en wachten we liever op het moment dat we wel die beste woning kunnen bouwen?

Als de gemeente eigenaar is van de grond, maakt dat het allemaal een stuk makkelijker. Dan hoef je minder rekening te houden met de wensen van de grondeigenaar zelf, die vaak toch vooral een mooie duit wil verdienen. Maar zelf grondeigenaar zijn heeft ook zijn nadelen. Hoeveel geld wil je betalen voor een stuk grond, terwijl je nog niet zeker weet dat er inderdaad woningen gebouwd kunnen worden? Mag je dat risico wel nemen met het belastinggeld van je inwoners?

Ook over deze thema’s, het woon- en grondbeleid, verwacht ik een goed inhoudelijk debat in Bunnik, waarbij duidelijk wordt dat je verschillend over dit vraagstuk kunt denken. Of er na dat debat een breed gedragen beleid kan worden vastgesteld, dat zal moeten blijken.

Maar laten we wederom geen voorbeeld nemen aan de Haagse politiek. Want misschien doet het bij de iets oudere lezer nog wel een belletje rinkelen. Juist, het kabinet Den Uyl viel over het grondbeleid.

Michel Nijlant, fractie-assistent P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.