Raadspraat: Bunnik doet (Marco Bosman)

Van de volwassenen in de gemeente Bunnik doen 3.871 inwoners aan vrijwilligerswerk. De gemeente Bunnik doet het daarmee volgens de statistieken van het RIVM bovengemiddeld goed. In Bunnik gaat het om 31,8%, het landelijke percentage is 24,9%. Deze inwoners leveren een bijdrage leveren aan onder meer de verenigingen, kerken, scholen en evenementen in de drie dorpskernen van de gemeente Bunnik. Ook kan het gaan om bijvoorbeeld een helpende hand of boodschappen- en chauffeursdiensten. Als vader van hockeyende dochters draag ik zelf mijn steentje bij als scheidsrechter en coach. De gemeenteraad kan gelukkig ook een beroep doen op inwoners die als vrijwilligers bereid zijn mee te denken. Voor de vrijwilliger vaak een kleine moeite, voor degene die geholpen wordt een wereld van verschil en een grote zorg minder.

Wel is het zo dat de afgelopen jaren het aantal vrijwilligers terugloopt, ook in Bunnik. Dat is zorgwekkend. Inwoners die zich voor anderen en de samenleving inzetten zijn namelijk onmisbaar. Vrijwilligers en actieve burgers dragen bij aan sociale verbinding in onze wijken, buurten en kernen. Terecht dat vrijwilligers ‘het cement’ van de samenleving worden genoemd. Als ze er allemaal ineens mee zouden ophouden, zouden Nederland en Bunnik ontwricht raken.

Maar het is ook een gemiste kans. Want de meeste vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand te doen. Of omdat ze het zinvolle tijdbesteding vinden. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Wie vrijwilligerswerk doet, komt in contact met anderen. Het zorgt voor verbinding met mensen die je anders misschien wel nooit had ontmoet. Verder blijkt uit CBS-onderzoek dat mensen die vrijwilligerswerk doen meer tevreden zijn over hun leven en gemiddeld genomen minder depressief zijn. Ook zijn deze mensen minder gestrest, ervaren ze meer sociale steun en hebben ze een hogere eigenwaarde. Zo blijkt: vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor een ander, maar ook voor jezelf. Via bunniksamen.nl kan je snel en overzichtelijk zien waar de vraag en het aanbod is, dus kijk daar eens of er iets bij zit dat past bij je interesse en mogelijkheden. Bunnik blijft doen!

Marco Bosman, fractie-assistent P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.