Wypke Zuidweg: Het virus is verschrikkelijk maar de saamhorigheid is veelbelovend!

Onderstaand de column van ons  raadslid Wypke Zuidweg in de serie “Raadspraat” voor ‘t Groentje:

Het werk in de gemeenteraad staat op een laag pitje. Want hier gaat het niet over het aantal bedden op de IC. Of de vraag of kinderen naar school mogen. Dat wordt landelijk besloten. De gemeente kijkt wel of ze zorg kunnen ondersteunen, handhaaft landelijke maatregelen en bepaalt waar wij veilig een frisse neus kunnen halen. Daar maken we als gemeenteraad gelukkig geen politieke keuzes van.

Verder draait de gemeenschap op volle kracht. Inwoners zetten zich in voor elkaar en het algemeen belang. We helpen onze buren als het nodig is, bieden een luisterend oor, sturen kaartjes tegen vereenzaming en we verzinnen speelse bezigheden voor onze kinderen. Lokale winkels bezorgen boodschappen, restaurants bezorgen maaltijden, de bieb brengt boeken thuis, etc. Initiatieven te over. Alles om het leven op een zo waardevolle manier door te laten gaan. Ondertussen worden we ook blij van de rust op de wegen, de natuur die opbloeit en de lucht die schoner wordt.

Kunnen we deze creativiteit behouden voor de toekomst? Want waarom kan het nu opeens wel en lukte het hiervoor niet? Waarom krijgen kinderen die geen computer voor thuisonderwijs hebben dat nu opeens wel aangereikt, kunnen ouderen nu wel beeldbellen terwijl dit al lang kon en komen mensen die voorheen in de zorg werkten nu wel terug?

Was de noodzaak niet hoog genoeg? Komt het omdat we onze routine moeten loslaten of tijd ‘over’ hebben om andere dingen te doen? Of omdat we in deze tijd behoefte hebben aan saamhorigheid? Dit alles natuurlijk, maar ook omdat we anders gaan denken als we andere behoeften vooropstellen. Als we gezondheid en geluk belangrijk maken dan gaan we andere dingen doen.

De economie, die moet blijven draaien. Maar kan dat ook op een manier waarbij geld verdienen geen hoofddoel is maar vooral om de wereld een beetje beter te maken? Sociaal ondernemend dus. Hopelijk nemen we iets mee van die kracht die ons nu door de crisis heen helpt. Die ook een geweldige basis zou zijn voor de samenleving van morgen.

En dan begint mijn werk als raadslid weer want daar liggen politieke keuzes te wachten. Kiezen we voor het versterken van sociale kracht, voor geluk, voor groen en minder drukke wegen en investeren we in vitale beroepen? Of niet?

Ik zie wel kansen. Door te leren van wat er nu gebeurt. Maar dat komt later wel. Het gaat nu om de zorg voor mensen die ziek zijn. Veel sterkte.

 

Reageren? w.zuidweg@bunnik.nl.

Wypke Zuidweg, P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.