Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen

Het zal u niet ontgaan zijn dat we op woensdag 15 maart onze stem kunnen uitbrengen op kandidaten voor Provinciale Staten (PS) en Waterschappen. Stemmen op P21 kan dan niet omdat we een lokale partij zijn, maar wel op PS-partijen Groen Links of Partij van de Arbeid en op Waterschapspartijen Water Natuurlijk (gesteund door Groen Links) of Partij van de Arbeid.

In de campagne wordt wel duidelijk dat de provincie een belangrijke stem heeft als het gaat om beslissingen over de thema’s Economie en Gezondheid, Wonen, Mobiliteit, Natuur en Landbouw en Klimaatverandering. Maar hoe krijg je dat in Bunnik voor het voetlicht? Daartoe hebben PvdA Bunnik (Cecile aan de Stegge) en GroenLinks Bunnik (Maarten Verkerk) het initiatief genomen om een debat te organiseren tussen de lijsttrekkers van de vijf partijen die de Bunnikse gemeenteraad vormen én deelnemen aan de Utrechtse PS-verkiezingen. Dat is op 8 maart jl. gelukt in goede samenwerking met de lokale besturen van D66, CDA en VVD.

Fieke Vermeulen werd aangezocht om het debat te leiden en Burgemeester van Bennekom opende de avond in zijn gemeentehuis. Daarna kreeg Bunnikse Marijke Jongbloed van de Nederlandse Vrouwenraad de gelegenheid kort aandacht te besteden aan de rol van de vrouw in de politiek, in het kader van 8 maart Wereldvrouwendag. De Bunnikse partijen hebben haar laten weten dat ze van plan zijn om ruim voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen samen een avond te organiseren over dit onderwerp.

De vijf bovengenoemde thema’s werden daarna steeds ingeleid door één van de vijf lijsttrekkers waarna de anderen konden reageren. Dat leverde stevige, informatieve discussies op. Ook de zaal mocht vragen stellen. De andere partijen die meedoen aan de PS-verkiezingen kregen de gelegenheid om een korte pitch te geven over wat zij het belangrijkste punt vinden bij deze verkiezingen.

Een breed spectrum van standpunten werd zichtbaar in de debatten en de pitches. De sfeer was goed en uit de zaal kwamen lokaal belangrijke punten aan de orde zoals het gevaar van het rijden van landbouwwerktuigen door Werkhoven, de toestand van de N229, de luchtkwaliteit en de al dan niet zichtbare veranderingen in de biodiversiteit. Overwogen wordt ook bij volgende verkiezingen (Europees Parlement en Tweede Kamer) een soortgelijke avond te organiseren.

Als organisatoren vonden we de avond geslaagd, met veel waardering voor de grote inzet van Cecile en de strakke leiding van Fieke.

Op naar de stembus op 15 maart.


Harrie Eijkelhof

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.