Tijd voor supergroen komkommernieuws

Tijd voor supergroen komkommernieuws

Raadspraat 4 augustus 2021 door Inge Verhoef (gepubliceerd in ‘t Groentje)

Ga lekker in je tuintje zitten en laat deze column als een groene oase tot je komen. Groen is van onschatbare waarde. Een schat die je gratis in je schoot geworpen krijgt. Je hoeft er alleen maar naar te kijken en het groeit en bloeit.

Groen is er in vele soorten en maten. Wat voor de één supergroen is, is voor de ander een woestijn. Neem bijvoorbeeld een weiland. Op het oog groen maar vaak staat er alleen saai raaigras en zijn de vogels ver te zoeken. Dan is het misschien tijd voor iets nieuws, iets verfrissends. Een veld zonnepanelen met bloemen eromheen, of een nieuw bos voor Bunnik. We moeten dan wel als inwoners bereid zijn om de boer daarvoor te betalen. Ben jij bereid hier meer OZB voor te betalen? 

Groen plopt de laatste tijd ook overal in de dorpen op, omdat de gemeente een nieuw maaibeleid heeft. Gezellig zoemende bermen en ruigtes naast je parkeerplaats; het is voor sommigen even wennen als er ineens een hommel langs je autodeur zoeft. P21 heeft voor de nieuwbouwwijk de Kersenweide gepleit voor ‘natuurinclusief bouwen’. Zo krijgen vogels en vleermuizen ook een nieuwbouwhuisje en geeft een netwerk aan groen dekking aan alle kikkers, egels en muizen van de buurt. Vlinders en bijen zullen door de wijk zwermen en de fruitbomen bevruchten. Ik geniet nu al van dit idee. Kersen in de zomer! Ben je net ook weggedroomd, dan is het tijd om wakker te blijven. Deze zomer ben je misschien op vakantie, even ontspannen, weg van je werk, corona, of klimaatnieuws… Ook op je vakantieadres zie je de gevolgen van klimaatverandering: mosdiertjes die de Wadden overspoelen, overstromingen vlakbij, bosbranden in verdere oorden, uitbraken van allerlei ziekten… Het is duidelijk; de natuur geeft ons een sein. We staan op een kantelpunt: laten we de natuur meer toe in onze levens, of laten we ons door het natuurgeweld overnemen?

Ik pleit voor dat eerste. Een beetje wildernis in onze tuinen, straten en weilanden kan een hoop ellende voorkomen. Laten we flink bossen aanplanten om CO2 op te slaan, zorgen voor klimaatadaptatie in de straten en onze groene woestijnen weer levend maken. Het mooie is: je kunt na de zomer meedenken over onze nieuwe Bunnikse Groenvisie! Fijne vakantie, in je tuin of waar dan ook!