Raadspraat: Wachten of kappen? (Rob van Mourik)

Het einde van dit jaar is in zicht. Een frisse wind waait door de straten van Bunnik, een wind waartegen weinig beschutting te zoeken is op enkele plekken in onze gemeente. De bomenkapronde die de gemeente Bunnik dit najaar is gestart heeft op deze plekken bomen verwijderd. Zorgen over de juistheid van de kap en de communicatie erover zijn bij inwoners en raadsleden al snel naar boven gekomen. Kapt de gemeente niet te makkelijk en te snel?

Bomen zijn goed voor ons, Bomen nemen water op als het hard regent, brengen verkoeling op warme dagen, beschutting op koude dagen en hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Het is daarom niet verbazingwekkend dat de kap van bomen aan veel inwoners knaagt. Bewoners willen hun bio-diverse dorp niet zien veranderen in een kale stratenmassa. Op steen en asfalt groeien geen bloemen, kruipen geen wormen en vliegen geen bijen. Om deze reden moet de gemeente voorzichtig zijn bij bomenkap. Aan de andere kant zijn er soms goede redenen voor de kap van bomen op de nu uitgevoerde schaal (grofweg 1% van het gemeentelijke bomenbestand). De bomen die gekapt zijn tijdens deze onderhoudsronde waren vaak oud, ziek of beschadigd. Deze bomen gaan vaak sneller dood en verliezen grote takken tijdens een storm die voor schade of verwondingen zorgen. De tijdige kap en herplant van deze bomen is op dit soort momenten een beter alternatief dan het afwachten van de consequenties. Soms ligt de beslissing om te kappen genuanceerder, dan komt een puntensysteem van pas waarmee de voor en nadelen van het kappen worden afgewogen.

De gemeente heeft veel te danken aan de inwoners van Bunnik die zo betrokken zijn bij zaken als deze. Het stellen van vragen en kenbaar maken van zorgen helpen de gemeente bij het verbeteren van beleid en raadsleden te zien waar de pijnpunten liggen. Maar soms moeten bomen gekapt worden, gelukkig is in deze gevallen gelijkwaardige herplant geregeld in het beleid. Wanneer ik volgende keer door een vers gekapte straat loop denk ik daarom niet alleen aan de lege straat en de koude wind maar aan de nieuwe grote bomen die in de toekomst weer in deze straten staan en de frisse lucht die zij met zich meebrengen.

Rob van Mourik, Raadslid P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.