Raadspraat: Reces(sie) (Joost Lubbers)

Het was laatst toch even een dingetje na mijn boodschappenuitje. In de enige supermarkt van Bunnik betaalde ik maar liefst 3,88 euro voor een pak spaghetti en een rode paprika. Ik schrok ervan, haalde mijn schouders op en liep maar weer richting huis. Eenmaal thuisgekomen begon ik me toch af te vragen hoe ik als P21-raadslid na het reces (vanaf 7 juli vergadert de raad een tijdje niet) iets kan doen om de pijn van de prijsstijgingen voor de kwetsbaarst en enigszins te verzachten. Het antwoord op deze vraag is iets met minimabeleid en krijgt u straks. 

Is het u bekend dat het woord ‘reces’ niet alleen een soort bestuursvakantie aanduidt maar dat het ook ‘achterstand in betaling’ betekent? En over achterstanden in betaling gesproken; is het u bekend dat volgens het CPB tot 1,2 miljoen huishoudens in financiële nood komen als de energie duur blijft en het kabinet op korte termijn niets doet? Als antwoord op beide vragen kan ik in ieder geval zeggen dat het hoge aantal van 1,2 miljoen huishoudens met betalingsachterstanden me ongerust maakt. Geruststellend is het vervolgens niet als ik later ook nog eens in de Telegraaf in welbekende chocoladeletters moet lezen dat Nederland op de rand van een recessie staat door de energiecrisis. 

Hoe gaan we dit in Bunnik pareren met de middelen die we hebben? Ik denk dat we in Bunnik koste wat kost moeten voorkomen dat inwoners uit de gemeente buiten hun eigen schuldbetalingsachterstanden oplopen en door financiële nood ver terugvallen met alle gevolgen van dien. Daarom is het een geluk bij een ongeluk dat er dit jaar in de gemeenteraad nog een evaluatie van het minimabeleid gaat plaatsvinden. Vanuit P21 kijken we hier naar uit omdat we vinden dat iedereen moet kunnen blijven meedoen aan de samenleving. En ja, de sterkste schouders moeten daarbij de zwaarste lasten dragen.  

Naast een toekomstbestendiger minimabeleid wil P21 overigens ook een betere schuldhulpverlening die waardiger en eenvoudiger is en gebaseerd is op vertrouwen en hulp bij onbedoelde vergissingen. Daarover later meer. Voor nu wens ik u allen geen goed reces maar wel een hele fijne, zorgeloze vakantie!!

Joost Lubbers, Raadslid P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.