Raadspraat: Bommen en granaten (Jeroen Sterk)

Hoe schrijf je na het bombardement van Poetin nog een zinvolle bijdrage aan deze raadspraat? Daar waar Oekra├»ners bommen horen vallen en crisis op crisis volgt, tracht de raad onverdroten door te werken. Er ligt een coalitieakkoord hoe we samen met onze inwoners de energietransitie en de woningbouw oppakken. Er is een sluitende begroting. We hebben er zin in! 

Recent kwam de raad bijeen om na te denken over de vraag hoe we samen goede besluiten nemen. De conclusie was dat we dat doen door elkaar steunen en te respecteren. Dat klinkt in deze arena wellicht vreemd. Het eerste resultaat daarvan is echter wel dat er inmiddels een concept raadsprogramma ligt waarin de raad als geheel keuzes heeft maakt op de andere belangrijke onderwerpen in onze gemeente, zoals het sociaal domein en de veiligheid van onze inwoners. De nieuwe raad laat daarmee zien als eenheid te willen handelen. Dat betekent niet dat we het altijd met elkaar eens zijn, immers zonder wrijving geen glans. Maar wel dat we een voorbeeld willen zijn, hoe we vanuit lokaal bestuur onze samenleving willen inrichten. 

Hoe belangrijk dat is zagen we recent weer door enkele incidenten in de tweede kamer. Interne ruzies tussen (ex)voorzitters, persoonlijke afrekeningen in een publiek debat, een kabinet dat de kamer verlaat, etc. Ook de omgekeerde vlaggen zijn een symbool van wanhopige boeren die de democratie de rug toekeren. Het gaat dan niet meer met elkaar over de inhoud.

P21 vindt het belangrijk om onze inwoners te betrekken bij de besluiten die we nemen. Dit voedt de democratie van onderaf. Angst en haat zaaien in deze tijden van crisis doet dat niet. 

Wist u bijvoorbeeld dat men in Bunnik al met een initiatief van vijf inwoners een onderwerp in het open huis kan agenderen ende raad voor iedere raadsvergadering een podium biedt? Indien wij op deze wijze met elkaar blijven omgaan in ons mooie Bunnik, bieden we geen enkele voedingsbodem voor uitholling van onze democratie. Immers juist die uitholling biedt ruimte aan diegenen die met macht willen regeren en laten we dat zaadje in Bunnik nu juist geen voedingsbodem bieden.

Jeroen Sterk, Raadslid P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.