Op de ALV van 17 november is het nieuwe verkiezingsprogramma voor de periode 2022-2026 vastgesteld.
Een verkorte versie in 10 punten kun je hier vinden
Op de ALV van 17 november is het nieuwe verkiezingsprogramma voor de periode 2022-2026 vastgesteld.
Een verkorte versie in 10 punten kun je hier vinden
Goededag,
Onder de rubriek “Klimaat op koers” lees ik behartigenswaardige streefdoelen, maar mis ik het punt van de luchtkwaliteit; allicht komt dit onderwerp in de uitgewerkte versie van uw verkiezingsprogramma gedetailleerd aan de orde. Hopelijk wel, want de luchtkwaliteit in Nederland is beroerd en in onze gemeente denkelijk nog beroerder dan gemiddeld, omgeven als we zijn door overvolle snelwegen en doorsneden door een web van provinciale wegen plus hun toevoer- en sluiproutes. Dit diep ingekankerd probleem kan de locale politiek niet zomaar oplossen; wel kan deze m.i. maatregelen treffen tegen een andere bron van luchtvervuiling, die nog nodelozer is dan veel van de automobiliteit, te weten: houtkachels en open haarden. Onderzoeken hebben herhaaldelijk uitgewezen dat in de bebouwde omgeving vele tientallen procenten van de heersende fijnstofuitstoot voor rekening van houtbranders komt. De problematiek wordt des te zorgelijker, nu er een tendens valt waar te nemen dat al maar meer mensen zo’n milieuvervuilend ding laten installeren om op gas te besparen, dan wel om bij te verwarmen nadat ze geheel van het gas af zijn gegaan; dat belooft nog wat voor de naaste toekomst. In Bunnik zijn houtbranders vanouds populair; met de weersomstandigheden van de laatste tijd moet ik in elk geval op menige avond angstvallig alle luchtroosters dicht houden, wil ik binnenshuis verschoond blijven van de irritante lucht. Voor de problematiek verwijs ik kotheidshalve naar dit nieuwsitem: https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/dcc15c57-e609-4644-ad58-28878d763bf4/slechte-luchtkwaliteit-in-nederland-in-de-baarmoeder-zitten-al-deeltjes-fijnstof; maar er is de afgelopen jaren al ontelbare keren over bericht in de media. Ten slotte mijn concrete vraag: is dit vraagstuk ooit in de gemeenteraad aan de orde gesteld? Zo nee, is P21 van zins zich het probleem aan te trekken en gehoor te geven aan het eenstemmig advies van alle gezondheidsdeskundigen, m.n. longartsen en COPD-verenigingen, om zo spoedig mogelijk te komen tot een totaalverbod op houtverbranding binnen de bebouwde kommen van onze gemeente?
Met dank voor uw aandacht, Henry Stadhouders
Getriggerd door het NOS artikel van vandaag:
https://nos.nl/artikel/2407758-utrecht-geeft-geld-aan-inwoners-die-stoppen-met-stoken maar eens bij P21 gekeken of de houtstook in het nieuwe verkiezingsprogramma ook weer wordt genoemd. Want in het vorige verkiezingsprogramma werd dat ook genoemd en ik heb er hoegenaamd *helemaal niets* van gemerkt. Loze kreten. Het toeval (?) wil dat de eerste reactie hierboven ook de houtstook betreft. Ik kan er ook niet bij dat dit totaal geen aandacht krijgt terwijl het op verschillende punten heel relevant is. Uit het NOS artikel: “houtstook is de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland”. Veroorzaakt door een relatief klein percentage houtstokers. Zet dit eens op de kaart en vooral, doe er eens wat aan! Onbegrijpelijk dat de CV ketel wordt afgeservereerd terwijl de houstook haast ongemoeid blijft. Mark S.
Beste Henri en Mark,
Over houtstook hebben we wel een punt in het verkiezingsprogramma.
Hoofdstuk 3, punt 3.10: ‘We ondertekenen (als gemeente) het Schone Lucht Akkoord. We verbeteren de lucht- en geluidkwaliteit in lijn met de nieuwe WHO-normen. Dit doen we bijvoorbeeld door een stookverbod tijdens mistig of windstil weer. Bij aanbestedingen eisen we het gebruik van emissieloze voertuigen en stille apparaten.’
Kortom we onderschrijven het pleidooi van H. Stadhouders. In het Schone Lucht Akkoord werken overheden samen om luchtvervuiling -o.a. door houtstook- op een effectieve manier te verminderen.
Daarbij zijn we als gemeente soms nog gebonden aan landelijke regelgeving als het gaat om zaken verbieden.
En soms liften we mee op wat in buurgemeenten gebeurt: naar verwachting zal de aanscherping van de milieuzone in Utrecht ook positieve effecten hebben op de verduurzaming van het wagenpark in omliggende gemeenten zoals Bunnik.
Wat fijn en goed dat er tenminste één partij in Bunnik is die niet verbonden is met een partij die meegewerkt heeft aan het a-sociale beleid van deze en de vorige regering, jullie krijgen mijn stem.