P21 standpunt over klimaat en energie, wind en zon

De discussie over windturbines en zonnevelden is de laatste weken in volle hevigheid losgebarsten, onder meer omdat er nu concreet wordt besproken  waar dit eventueel zou kunnen in de Kromme Rijn streek. Op onze website hebben we daarom het P21 standpunt over klimaat en energie, en onze visie op wind en zon op  land uiteengezet.

P21 is van mening dat de klimaatcrisis zo ernstig is dat we nu moeten handelen. We moeten af van fossiele brandstoffen, en overstappen op nieuwe, duurzame opwektechnieken die geen CO2 uitstoot veroorzaken.

Deze energietransitie brengt met zich mee dat de opwekking van energie niet meer uit het zicht bij de Eemshaven of op de Maasvlakte plaatsvindt, maar dat ze zichtbaar wordt in het landschap. Goede en betaalbare alternatieven voor wind en zon voor elektriciteitsproductie zijn er nu niet. En langer wachten is volgens P21 geen optie. Momenteel vindt in de regio U16 afstemming plaats over de zoeklocaties.

Bron: Klimaatmonitor, Rijkswaterstaat, maart 2021

Plaatsing van zonnevelden of windturbines gebeurt vanzelfsprekend in goed overleg met omwonenden, waarbij de hinder zo veel mogelijk beperkt moet worden. Verder is P21 voorstander van financiƫle participatie van de lokale gemeenschap bij deze opwekprojecten. Op die manier dragen we niet alleen de lasten, maar ontvangen we ook (een deel van) de lusten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.