P21: kritisch over plan Hoenderik

[Dit artikel is geplaatst op 12 maart 2018 in het Groentje, als reactie op een ingezonden brief.]

Van Arie Viskil. Fractievoorzitter P21.
Als fractievoorzitter van P21, de fusiepartij van GroenLinks en PvdA begrijp ik volledig de zorg over plan Hoenderik. De zorg over de teloorgang van groen gebied in onze gemeente deel ik. P21 kiest consequent om de groene contouren te bewaken. Vaak tegen de stroom in; het groen in onze gemeente staat permanent onder druk door plannen voor uitbreiding van bedrijven, nieuwe woningen, of wegen.

De fractie van P21 zal daarom geen steun geven aan enig plan voor het bouwen ten koste van het groen, nota bene bij de Kromme Rijn. Enkel als een plan in zijn geheel een duidelijke, feitelijke verbetering van de groene ruimte betekent zou het kans maken. Bijvoorbeeld door een afgesloten en over-bemest maisveld om te vormen tot een toegankelijk werkelijk natuurgebied. Bij een plan met als resultaat ‘minder van hetzelfde groen’ is hier uiteraard geen sprake van en zullen we zeker tegenstemmen.

De definitieve plannen voor Hoenderik zijn er nog niet en de provincie buigt zich momenteel over de vraag óf er sowieso wel gebouwd zou mogen worden. Daarna is de gemeente aan zet. Onze eigen meetlat is consequent en streng; maar we beoordelen plannen altijd met een zuivere procedure en niet vanuit de heup als stuntje voor de verkiezingen.

De initiatiefnemer van plan Hoenderik, de heer Walburgh-Schmidt is al jaren geen wethouder meer. De fractie van P21 gaat uiteraard niet over zijn activiteiten en hij is zelf vrij te doen wat hij doet. Ieder, ook een oud-wethouder zal door P21 gelijk als iedere andere burger worden behandeld.

Reacties

 1. Reint Middel zegt

  Uiteraard moeten de procedures zuiver worden bewandeld. Maar hier steekt m.i. toch bepaald iets achter.
  Grond verwerven met kennis van toen in de gok dat er wel wat verandert in de regels. Dat is speculatie die mag. Maar om daarmee ook standpunten te veranderen, lijkt nog niet voor de hand te liggen.
  De blik die de recreatieve toeristen vanuit de Nienhof krijgen, gasten op de Pont van Het Landschap, zou eerder zijn midden in de bebouwing (stad) te zijn dan in een natuurgebied. Geen reclame voor de Kromme Rijn.
  Juist die Kromme Rijn moeten we m.i. meer koesteren met plannen van meer groen langs de Rijn en zeker tegen de huidige bebouwing aan, doorkijkjes creëren met vergezichten en aansluiting op de grote plas (zandgat), meer kikkerpoelen, etc.; aanlegstijgertjes voor recreatieve vaart zou voor een aantal varende mensen ook zeker aantrekkelijk zijn m.i..
  Alternatief voor die bouw zou kunnen zijn wat snellere bouw in Odijk.
  Op de verkiezingsavond viel het tegen dat slechts voorbereidde stellingen waren, dat sloeg de zaak m.i. dood. Waarom kwam niet actief van uit de politiek voorlichting over wat de uiteindelijke plannen zijn van Odijk? Wat wordt de auto- en fietsverbindingverbinding naar de UIthof / Science Park/Utrecht/Zeist/Houten?
  Wat gaat er gebeuren na de verbreding van de A-27 met de spoorlijn, zeker ook na de verbredingen bij Zeist Driebergen? Wanneer is die verbreding naar viersporen aan de orde? Hoe hoog wordt de doorvaart bij de Kromme Rijn dan? Hoe wordt er over de geluidshinder gedacht in die situatie? Dat zijn vragen die leven in Bunnik.
  Willen we Bunnik afsluiten met een hoge wand bij Rhijnhage zoals de projectontwikkelaar nu voorstaat? Zijn de gemeente ambtenaren zo bang voor protesten van uit de omliggende wijk? Daar is toch wel een oplossing voor te bedenken door een “creatieve” architect? Heeft P-21 zich met Rhijhage voldoende vroegtijdig mee bemoeid? Is dit wat we zouden moeten willen?
  Wat zijn de plannen van de spoorweg (annex snelweg?) rond Utrecht over Bunniks grondgebied?
  Zomaar wat vragen die een avond interessanter zouden maken, m.i. Er hoeven dan niet altijd vastomlijnde antwoorden te worden gegeven, maar er zou dan ruimte komen voor ideeën (gebruik die creatieve knowhow van de inwoners!).
  Volgend jaar zo’n avond organiseren door P21 zou stemmen trekken m.i.. Daarbij moet je niet alles verwachten van huidige politici, die zijn met de dag druk bezig. Maar er is toch wel meer deskundigheid in Bunnik te charteren?

P21 waardeert het als u een reactie geeft. Wel verwachten wij dat u zich aan algemeen geldende fatsoensnormen houdt.

Reageren?

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.