P21 blog: Raadslid Inge Verhoef ‘Zonnevelden in Bunnik’

Zonneveld, foto: gemeente Bunnik

Op maandag 19 november was er een leuke bijeenkomst met inwoners over zonnevelden in de gemeente. Waar wel, waar niet en hoeveel dan? Het leverde interessante discussies op.

Zonneveldenbunnik.nl

De gemeente heeft een concept beleidskader opgesteld, dat je kunt lezen op de website www.zonneveldenbunnik.nl. De gemeenteraad gaat hierover binnenkort in discussie. Bijvoorbeeld over het maximum aantal hectares zonneveld. Voor kansrijke locaties is dit gesteld op 20 hectare. Er komt ook nog een kaart op de website met gebieden die inwoners en belanghebbenden hebben aangemerkt als kansrijk en kansarm.

Ambitie van deze coalitie: 10 % duurzame opwek

Wethouder Erika Spil opende de avond met een stevig pleidooi om alle zeilen bij te zetten voor de energietransitie; ook in Bunnik moeten we volop aan de bak. In het coalitieakkoord staat dat Bunnik klimaatneutraal moet zijn in 2040, en dat we in deze raadsperiode (tot 2022) 10% duurzame energie moeten opwekken. Nu is dat 2,5%. Daarna houdt het niet op; we hebben dan nog 18 jaar om tot 100% te komen in 2040.

Met andere woorden: het is én- én niet of- of.

Dus ook de windmolens kwamen zo nu en dan voorbij. Sommige inwoners, met name agrariërs, zien ze liever draaien dan liggen. Windmolens houden het gebied open en groen. De grondprijzen gaan omhoog. Ook zonnevelden hebben hun voordelen: ze bestrijken weliswaar grote oppervlakken, maar zijn minder goed zichtbaar vanuit de verte. Ze produceren geen geluid en slagschaduw.

Zon en wind combineren

Ruimtelijk en voor de netaansluiting is het interessant om zonnevelden en windmolens gecombineerd te ontwikkelen. Immers, beiden leggen beslag op de ruimte. Eén windmolen kan stroom leveren voor 3000 huishoudens, voor deze hoeveelheid stroom is ongeveer 10 hectare zonneveld nodig. Het beste is de mix. Zowel voor de netaansluiting, als voor het landschap, als voor een jaarrond opbrengst. In de winter heb je meer windenergie, in de zomer meer zonne-energie.

In Bunnik is de opgave 43 ha zonneveld of een equivalent aan 7 windmolens. En we moeten dan ook al onze beschikbare daken volleggen met zonnepanelen! Als we dat niet doen, hebben we meer windmolens en zonnevelden nodig.

Geef je mening

Op de avond kwamen vooral inwoners aan het woord. Het was interessant om te horen wat zij vinden van zonnevelden. Bijvoorbeeld welke gebieden zij interessant vinden (gebruik geen vruchtbare grond), en of ze liever een groot park of meerdere kleintjes willen (het liefst een groot veld met een heg eromheen). Natuurlijk was dit maar een greep uit de meningen. Uzelf kunt ook uw mening doorgeven. De gemeente Bunnik heeft hiervoor een enquête opengesteld via www.zonneveldenbunnik.nl. Laat je allemaal horen!

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.