P21 Blog: Liever een eigen bijdrage naar draagkracht voor de WMO

Nicky vander Voort, Raadslid P21:

De landelijke overheid heeft besloten om de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor voorzieningen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) af te schaffen. In plaats daarvan komt er nu een vast tarief van 17,50 per 4 weken. Om deze wijziging door te voeren heeft de gemeenteraad de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Bunnik onlangs aangepast.

P21 is net als de gemeente Bunnik en 97% van de gemeenten in Nederland tegen deze maatregel. Het afschaffen van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage en toepassen van een vast tarief gaat tegen het principe van ‘bijdragen naar draagkracht’ in en brengt bovendien grote risico’s met zich mee. Zo zullen naar verwachting de wachtlijsten bij het Centrum voor Elkaar voor voorzieningen stijgen en de zorgkosten in het algemeen flink stijgen. De landelijke overheid heeft niet genoeg geld gegeven om dit op te vangen. Dit kan op termijn dan ook de toegankelijkheid van de zorg bedreigen.  

Wethouder Erika Spil gaf tijdens de raad van 14 januari al aan dat door dit landelijk besluit nu al meer mensen het Centrum voor Elkaar benaderen en dat wachtlijsten hierdoor zullen gaan oplopen. Nu komen immers niet meer alleen de mensen in aanmerking die zelf geen voorziening kunnen betalen, maar ook mensen die deze kosten wel zelf kunnen dragen. En wachtlijsten worden afgewerkt op volgorde van aanvraag, waardoor de mensen die voorzieningen financieel helemaal niet zelf kunnen dragen door een langere wachtlijst langer moeten wachten op hun ondersteuning. Op termijn zal het afschaffen van de eigen bijdrage dus negatieve gevolgen hebben voor de financieel meest kwetsbare mensen.

P21 staat voor toegankelijke zorg voor zowel vermogende als minder vermogende mensen. Mensen moeten die ondersteuning kunnen krijgen die zij op dat moment nodig hebben. Nu en in de toekomst! Daarom houden wij de gevolgen van dit voorstel nauwlettend in de gaten zodat we samen met de gemeente kunnen ingrijpen waar nodig.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.