P21: 2020 is het jaar van de isolatie

De gemeenteraad stemt op donderdag 13 september over een samenwerking tussen Bunnik, Montfoort, IJsselstein, Lopik, en Oudewater om te zorgen voor meer energiebesparing bij huiseigenaren. Het Rijk stelt hiervoor een subsidie beschikbaar voor het jaar 2020, om vaart te maken met de woningisolatie en met andere besparende maatregelen. De regeling heet Regeling Reductie Energiegebruik (RRE).

Wat betreft fractievoorzitter Inge Verhoef gaan we zo snel mogelijk van start om dit geld in Bunnik in te zetten. “2020 is het jaar van de isolatie. De gemeente helpt huiseigenaren een handje met informatieavonden, energieadviezen en kortingsacties. Als kleine gemeente is het goed krachten te bundelen. Daarom kan dit punt wat betreft P21 meteen door als hamerpunt.”

Veel inwoners zijn al actief bezig met woningisolatie om zelf iets te kunnen betekenen voor het klimaat. Een goed geïsoleerd huis is ook nog eens comfortabel warm en geeft een lagere energierekening. Voor sommigen is isoleren gesneden koek, voor anderen is het een zoektocht. Waar te beginnen met isoleren en welke leverancier in te schakelen? De gemeente kan hier wegwijs bieden.

Klimaatdoelen

Isolatie is ontzettend belangrijk om onze klimaatdoelen te halen. Wij willen 35% energie besparen in onze gemeente zodat wij in 2040 Klimaatneutraal zijn. P21 heeft daarom het tussendoel voor 2020 gesteld op 10% energiebesparing. De gemeente verwacht dat in totaal ruim 700 huishoudens zelf aan de slag gaan met isolatie door deze regeling.

Informatieavonden

Onze gemeente heeft al meerdere bijeenkomsten voor inwoners georganiseerd, samen met de Energie Coöperatie Bunnik. De zaal zit vaak tjokvol; mensen hebben behoefte aan informatie.

Isolatie is maatwerk

Na afloop van de bijeenkomsten is er de mogelijkheid voor inwoners om 1-op-1 met energie-experts of energieambassadeurs in gesprek te gaan. Dat is super belangrijk omdat elk huis en elke portemonnee anders is. Naast de informatie avonden gaat de gemeente weer een collectieve inkoopactie voor Isolatie en advies aan huis aanbieden. Er zijn ook kortingen beschikbaar voor kleine energiebesparende maatregelen zoals het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips of het plaatsen van led-lampen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.