‘Loopt het kind op de weg of loopt de weg door zijn speelruimte?’ ‘Het zijn geen ongevallen. Dit is structureel verkeersgeweld’ ‘Hoe ons verkeer steeds asocialer werd’. Dit is een greep uit titels van artikels of podcasts waar Marco te Brömmelstroet, hoogleraar aan de UvA en co-auteur van Het recht van de snelste aan heeft bijgedragen. Als wetenschapper onderzoekt hij de relaties tussen mobiliteit, de stad en de samenleving. Op initiatief van P21-wethouder Julie d’Hondt was Marco in februari te gast bij de gemeente Bunnik voor een inspiratieavond over de toekomst van mobiliteit. Hij liet zien hoe we oude patronen kunnen doorbreken en ruimte kunnen maken voor nieuwe ideeën. Lees hier verder.
Marco heeft ons meegenomen in zijn visie op de toekomst van mobiliteit. Of beter gezegd: zijn visie op de toekomst van onze straten. De presentatie kan je hier terugkijken. Met voorbeelden heeft hij laten zien hoe het straatbeeld de afgelopen 100 jaar sterk is veranderd. Veel van onze openbare ruimte is nu ‘gereserveerd’ voor de auto. Auto’s die circa 95% van de tijd stilstaan*. En wegen waar maar ongeveer 5% van de tijd een auto op rijdt, maar toch niet of nauwelijks beschikbaar zijn voor andere gebruikers. Kinderen kunnen niet op straat spelen. Iemand die een bakfiets op een autoparkeerplek stalt krijgt van de buren te horen dat dat niet de bedoeling is. Marco nam ons mee in hoe het zo ver is gekomen. En schetste een alternatieve toekomst.
Onderzoek laat zien dat de meeste mensen véél positiever tegenover een autoluwe samenleving staan dan we denken#. Maar mensen denken vaak onterecht dat ze hierin alleen staan. Als samenleving kunnen we kiezen onze openbare ruimte niet langer primair in te richten voor rijdende en stilstaande auto’s. Maar meer voor voetgangers, fietsers en groen, met ruimte voor sociale ontmoetingen, ook als je onderweg bent. En kiezen om het mensen makkelijker te maken om, in de woorden van onze wethouder Julie, op een ‘gezondere, veiligere en gezelligere’ manier van A naar B te kunnen komen.
Heb jij een visie hoe onze straten over 10 of 20 jaar eruit zouden moeten zien? Laat het weten in een reactie hieronder!
Fractie P21
*file:///C:/Users/HP/Downloads/KiM+achtergrondrapport+De+maatschappelijke+effecten+van+het+wijdverbreide+autobezit+in+Nederland+_def.pdf
#https://www.nrc.nl/nieuws/2025/02/19/de-meeste-mensen-staan-veel-positiever-tegenover-een-autoluwe-samenleving-dan-we-denken-a4883698