Keuzes voor de toekomst

“We kiezen als gemeente Bunnik om uitdagingen niet uit de weg te gaan. Klimaatneutraal op gemeenteniveau, flink bijdragen aan de woningbouwopgave… we hebben hiervoor gekozen. En wat P21 betreft blijven we hiervoor kiezen. Niet omdat het makkelijk is. In tegendeel. We kiezen hiervoor omdat het – in onze ogen – onze verantwoordelijkheid is. Het is wat nodig is.”

Zo begon het betoog van P21-raadslid Jenny Houtgraaf bij de politieke avond op 10 april over de concept omgevingsvisie voor de gemeente Bunnik. De omgevingsvisie is een belangrijk, wettelijk verplicht document. Lees hier verder:

“De keuzes die we maken in de omgevingsvisie zijn keuzes voor de toekomst. En niet alleen over hoe onze omgeving in de toekomst eruit gaat zien. Maar ook over de kwaliteit van de lucht die we gaan inademen en de kwaliteit van ons water. Over hoe onze gemeente de komende jaren bestand is tegen plensbuien, hitte en droogte. In hoeverre we in onze gemeente hebben bijgedragen aan het tegengaan van klimaatverandering. En of jongeren niet meer op zolder bij hun ouders hoeven te wonen, omdat ze kunnen kiezen voor een eigen woning. En de ruimte hebben om in een fijne, gezonde leefomgeving hun leven voort te zetten. Op al deze thema’s biedt dit document een sterke visie, een visie in lijn met programma’s die de gemeenteraad al heeft vastgesteld (denk aan programma’s op klimaat, groen, water en wonen – programma’s met maatregelen die we moeten nemen om naar deze visie toe te werken).

We hebben bij de vaststelling van het woonprogramma (woonbeleid) vorige jaar gekozen al voor een flinke groei van het aantal woningen in de gemeente. Hier staan we achter: mits we eraan blijven werken dat dit de betere betaalbare woningen zijn die zo hard nodig zijn. En meer nog, dat het niet alleen over het bouwen van huizen gaat maar het bouwen van een sterke gemeenschap in een gezonde leefomgeving. En dit is wat mooi is met het raadsbesluit wat nu voor ons staat: we leggen een document vast dat ons gaat helpen om afwegingen te maken over het verder oppakken van de uitdagingen waarvoor we staan.

We willen even inzoomen op de thema natuur. Natuur draagt bij aan schone lucht, vruchtbare grond en aan de mentale gezondheid. Mensen vinden het fijn om in een natuurrijke omgeving te recreëren. Maar P21 hecht ook belang aan de intrinsieke waarden van natuur – natuur die niet ‘alleen’ functioneel ten dienste staat van de mens, maar een eigen bestaansrecht heeft. We vinden het fijn om te lezen in de omgevingsvisie dat bescherming en versterking van het landschap een uitgangspunten is; dat de gemeente Bunnik mee gaat werken aan de realisatie van nieuwe natuur; en dat recreatie niet ten koste zal gaan van de biodiversiteit en leefbaarheid voor mens en dier.

Ruimte is schaars, dat beseffen we heel goed, en daarom zijn we blij met de samenhang tussen deze omgevingsvisie, het gemeentelijke programma groen, het Utrechts Programma Landelijk Gebied, de Groen Groeit Mee afspraken. In de uitwerking van de omgevingsvisie zullen we er dan ook scherp op letten, dat er toekomstgerichte, samenhangende keuzes worden gemaakt voor ons buitengebied. (Iets wat wat ons betreft wel passend zou zijn, zijn meer mogelijkheden voor de ‘rustzoekende waterrecreant’ niet alleen op de KR maar ook met kano of SUP door de Vlowijkerpolder!)

Er is lang naar deze visie toe gewerkt. Op verschillende momenten in het proces zijn inwoners geraadpleegd, is de gemeenteraad geïnformeerd, of om input gevraagd. Deze visie bouwt ook voort op veel andere raadsbesluiten die de afgelopen tijd zijn genomen. Straks hebben we:

  • Een visie, met uitgangspunten – waar willen we naartoe.
  • Programma’s, met maatregelen – hoe komen we daar.
  • En op termijn ook een Omg.Plan, met regels – om ervoor te zorgen dat dit allemaal in goede banen wordt geleid.

Op wat er nu ligt, vindt P21 dat onze kleine gemeente trots mag zijn. Met veel dank aan de ambtenaren, het College en projectteam die hieraan hebben gewerkt.”

Op donderdag 17 april is deze concept visie door de gemeenteraad vastgesteld. Fractie Visser stemde samen met de coalitiepartijen P21 en D66 vóór de visie. VVD en CDA stemden tegen. Deze partijen wilden geen aantal opnemen in de visie voor nieuwe woningen tussen nu en 2040. En dit terwijl een omgevingsvisie over ruimtelijke keuzes gaat, en het aantal woningen een significante ruimtelijke impact heeft. En verder konden de VVD zich niet vinden in de zin ‘Als gemeente zetten we in op een brede energiemix bestaande uit in ieder geval zon- en mogelijk ook windenergie’.

Deze concept visie wordt nu ter inzage gelegd en komt daarna terug naar de raad voor definitieve vaststelling.

Fractie P1

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.