Groen en rood in hart en nieren (Hilde de Groot)

Op 24 mei was ik alweer 1 jaar wethouder in de gemeente Bunnik. Een mooi jubileum! P21 heeft op dit moment twee wethouders en ik vind het een eer om daar één van te zijn. Ik woon in ’t Goy, achter Werkhoven en op een paar honderd meter van de gemeentegrens. Daar wonen we op een boerderijtje, met man en zoon. Op mijn eigen erf doe ik mijn best een groene enclave te creëren met veel insecten, vogels en vleermuizen. Ook lopen er veel adoptie-dieren rond.

Bunnik kende ik vanuit de buurgemeente en ik werkte samen met eerdere P21 wethouders zoals Erica Spil en Paul Heijmerink. Dat helpt om erin te komen als je het stokje mag overnemen. Als wethouder ‘van buiten’ moet je je extra goed inwerken en dat heb ik met veel plezier gedaan het afgelopen jaar. En ik blijf leren. Bunnik is een fijne doorgaans progressieve gemeente. Drie verschillende dorpen met elk een eigen cultuur, ontzettend veel betrokken mensen, goed georganiseerde wijkverenigingen: wat wil je nog meer.

P21 heeft een fijne groep mensen in de gemeenteraad. Allen groen en rood in hart en nieren, maar verschillend in leeftijd, ervaring en stijl. We werken met z’n allen aan een flink aantal ambities. In mijn portefeuille zit o.a. nieuw beleid op duurzaamheid, klimaatadaptatie (water en riool), groenonderhoud, flexwoningen en de transformatie van het Stationsgebied. Veel te doen dus!

Het ene dossier is lastiger dan het andere. Alles wat een verandering in de buitenruimte brengt, levert voor- en tegenstanders op. Bijvoorbeeld de flexwoningen voor het gemeentehuis. Ook moeten we deze periode een maatschappelijk gesprek voeren over de manieren van duurzame energieopwekking. Willen we alleen zon of ook wind? Als bestuurder sta je dan vol in de wind. Het zal zeker weten een intensief gesprek worden.

De sfeer in de gemeenteraad is op dit moment constructief. Wel denk ik dat veel van de 17 raadsleden uiteindelijk meer rood dan groen zijn en dat zal het voor P21 niet altijd makkelijk maken om groene ambities te bereiken. Ook is er niet veel geld en mankracht. Dat ligt aan vele factoren. Bunnik krijgt in verhouding niet veel geld van het Rijk, heeft best een groot gebied t.o.v. het aantal inwoners en heeft er altijd voor gekozen het niveau van service en voorzieningen hoog te houden. Daarnaast hebben we last van problemen die momenteel elke gemeente treffen, zoals een moeilijk te controleren jeugdzorg en vele vacatures die we niet opgevuld krijgen. Dit alles is natuurlijk wel eens frustrerend. Want ambities hebben we genoeg!

Graag blijf en kom ik ook met jullie in contact. Mijn werk is voor en namens jullie, als inwoners én achterban van P21. Hopelijk tot snel!

Hilde de Groot, wethouder P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.