Gezond en groen leven

Stel dat iedereen de keuze zou hebben, zouden we dan niet allemaal kiezen om op een plek te wonen waar je als je de voordeur uitstapt in een groene, gezonde leefomgeving terecht komt? Dat je leuke ontmoetingen op straat hebt, dat je je veilig voelt, dat je kinderen in de buurt ziet spelen? Gelukkig kunnen veel mensen in onze gemeente een aantal van deze punten nu al afvinken. Maar niet iedereen en niet allemaal. Mensen maken zich zorgen over luchtvervuiling, geluidsoverlast en verkeersveiligheid. En over de vraag hoe onze leefomgeving er over 10 of 20 jaar uit gaat zien. Hoe werken we als P21 aan een betere leefomgeving, voor nu en voor in de toekomst?

Één van onze leidraden als fractie van P21 is dat we afgesproken hebben dat we richting klimaatneutraal Bunnik 2040 werken. De belangrijkste reden hiervoor zou ondertussen voor iedereen duidelijk moeten zijn: het tegengaan van de opwarming van de aarde, met alle gevolgen van dien. Maar wat een bijkomend voordeel is, is dat veel van de keuzes die we maken om broeikasgasuitstoot terug te dringen ook kunnen bijdragen aan een groene, gezonde leefomgeving dicht bij huis. Naast de inspanningen voor de energie- en warmtetransities, gaat het ook over keuzes hoe we onze openbare ruimte inrichten, hoe we ons van A naar B verplaatsen en hoe we omgaan met bouwprojecten.

P21 stuurt via de gemeenteraad en college op een groene, sociale koers. De afgelopen tijd zijn er door de gemeente een aantal belangrijke, sterke, plannen (beleidsstukken) uitgewerkt waar we als fractie erg blij mee zijn: deze plannen betekenen dat de gemeente mede dankzij inzet van onze wethouders en fractie een duidelijke koers heeft uitgestippeld naar een groene, gezonde, klimaatneutrale gemeente. En we moeten het belang hiervan niet onderschatten. ‘We hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan sterk, toekomstgericht beleid’ lijkt geen sterke leuze voor op een verkiezingsposter. Maar zonder goed beleid bereiken we de toekomst die wij voor ogen hebben niet.

Om het beleid te vertalen naar acties kost tijd en geld. Veel tijd en veel geld. We zijn ongeduldig, we zouden het liefst met sprongen vooruit willen. Maar zo werkt het niet in de gemeentepolitiek. We moeten het met kleine stappen doen. Concreet heeft de fractie van P21 de afgelopen maanden onder andere: meer geld beschikbaar gemaakt voor ‘klimaatbosjes’ in of om onze dorpen; geld beschikbaar gemaakt voor een pilotproject met deelbakfietsen (waarvan de eerste al geplaatst is in ‘t Burgje, Odijk); en dankzij initiatief van de fractie zijn er afspraken met de projectontwikkelaar gemaakt voor de herontwikkeling van het voormalige Kodakterrein in Odijk met hoge ambities voor duurzaam bouwen.

  • Klimaatbosjes slaan CO2 op en maken onze dorpen groener. Groen is goed voor de luchtkwaliteit en maakt onze dorpen koeler op warme dagen.
  • Deelbakfietsen zijn een sociale en gezonde manier om van A naar B te komen. Ze kunnen autoritten vervangen en dragen dus ook bij aan minder CO2 uitstoot, minder geluid en minder luchtvervuiling. Zo pakken we milieuvervuiling bij de bron aan.
  • En door duurzaam te bouwen werken we niet alleen aan minder CO2- uitstoot maar ook aan meer wooncomfort en aan woningen die meer rekening houden met de natuur.

Stapje voor stapje naar een groene, gezonde en klimaatneutrale gemeente, met goed beleid als basis. We zijn op weg, laten we deze lijn voortzetten. (Wil je meer lezen over de acties van de gemeente ook voor de energie- en warmtetransities, lees hier.)

Fractie P21

(Foto: P21-fractievoorzitter Arjen Hussem en P21-wethouder Julie d’Hondt maken een proefrit met een deelbakfiets)

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.