Gemeenschapskracht

Gemeenschapskracht
Gemeenschapskracht is de positieve energie die vrijkomt als mensen elkaar helpen om bijvoorbeeld meer sociale cohesie, meer zorgen voor elkaar, meer gezondheid, meer (sociaal) ondernemerschap of meer participatie te bereiken. Het begint vaak met boodschappen of klusjes doen en zo bouwen mensen aan hun buurt of dorp. Soms groeien deze initiatieven uit tot (burger)organisaties die zorgtaken op zich nemen.

Zo bereiken zij doelen op gebied van wonen, werken, gezondheid, veiligheid, mobiliteit en nog veel meer waar wij als gemeenteraad ook aan werken.

En er is urgentie. Door de terugtrekkende beweging van de overheid, gecombineerd met de vergrijzing van onze samenleving, ontstaat er bijvoorbeeld tekort aan zorgpersoneel. Iets dat de zorg niet meer kan oplossen. De vraag naar mantelzorg wordt steeds groter.

Ook worden vraagstukken steeds ingewikkelder. Zoals de grote vraag naar woningen in combinatie met de grote vraag naar energieopwekking (zonnevelden/windmolens) én de grote vraag naar meer groen. Maar dat allemaal op één en dezelfde plek. Dat kunnen de ambtenaren in onze gemeente niet meer alleen oplossen. Daarvoor zijn aanvullende kennis of creativiteit of financiële middelen van burgers of bedrijven in de gemeenschap hard nodig.

Ook in Bunnik zijn er gelukkig veel bewoners en initiatieven die zich inzetten voor elkaar. Ze doen dat door tijd, kennis, netwerk, ruimte of bijvoorbeeld faciliteiten met elkaar te delen. Ze bundelen krachten en zo helpen zij om de dorpen beter te maken. Ik denk aan de mensen die in het begin van de coronacrisis voor anderen gingen zorgen, mantelzorgers, buren die koken voor elkaar, een minibieb beginnen maar ook de Energie Coöperatie Bunnik, het Netwerkwerk Gelukkig & Vitaal, Actieve wijkverenigingen, etc. etc. Allemaal mensen die in actie zijn gekomen.

Ik maak me in de gemeenteraad sterk voor de vele initiatieven in Bunnik, Odijk en Werkhoven. In het belang van onszelf als gemeenschap. De gemeente, als onderdeel van onze gemeenschap, zou dat moeten faciliteren.

Heeft u ideeën of leuke voorbeelden van gemeenschapskracht. Laat het ons weten. Wij van P21 zijn heel benieuwd. Mail naar Wypke Zuidweg, W.zuidweg@bunnik.nl.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.