Stilzitten is onverantwoord
De fractie van P21 vindt het buiten alle proporties dat de andere drie fracties in de gemeenteraad van Bunnik, het CDA, Bunniks Belang en de Liberalen afgelopen week een motie van afkeuring tegen wethouder Heijmerink hebben aangenomen. Dat vonden ook de heer Vernie van het CDA en mevrouw Toersen van de Liberalen, want zij konden zich niet vinden in de motie en stemden tegen. Dit was voor Paul Heijmerink aanleiding om zijn ontslag als wethouder aan te bieden.
Met procedurele discussies traineren Bunniks Belang, het CDA én de Liberalen, ieder om een andere reden, al langer de energietransitie én de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen in onze gemeente. En daar zijn onze inwoners niet bij gebaat.
De energietransitie is meer dan de zoektocht naar een plek voor een windmolen. Het is een levensgrote en lastige opgave. Het gaat over energie opwekken maar ook over energie besparen en hoe ook mensen met een kleine portemonnee mee kunnen doen. Dingen doen die nodig zijn maar niet altijd leuk. P21 neemt daar wel verantwoordelijkheid voor en wil samen met de andere fracties op zoek gaan naar oplossingen. Maar er lijkt bij de anderen, met name de Liberalen, geen enkel besef te leven dat de klimaatcrisis er één is van een heel grote orde. Dat er lef nodig is het voor elkaar te krijgen. Dat het belang van onze gemeenschap en de toekomst van onze kinderen vóór het eigen belang gaat. Wij constateren dat de Liberalen en andere partijen in de raad zich laten leiden door een groep inwoners die niet willen zoeken naar een gezamenlijke oplossing, en zich alleen maar richten op één onderdeel van de energietransitie, de mogelijkheid dat er ook windmolens op, of nabij, ons grondgebied komen.
Bij de besluitvorming over de bijdrage vanuit Bunnik aan de Regionale Energie Strategie (RES 1.0) hebben de Liberalen, Bunniks Belang en het CDA het oorspronkelijke Collegevoorstel zodanig uitgekleed dat de Bunniks bijdrage aan de RES op losse schroeven staat. Met als gevolg dat er opnieuw sterke vertraging zal optreden in de realisatie van duurzame opwekprojecten in onze gemeente.
Het CDA is een geval apart. Deze partij lijkt zich te verzetten tegen oplossingsrichtingen voor alle belangrijke opgaven. Ze waren tegen de plannen voor Odijk-West en bleven uit protest tegen het één of ander weg bij de allesbeslissende raadsvergadering daarover, waardoor de Liberalen én Bunniks Belang de kans kregen sociale woningbouw tegen te houden ten faveure van dure villa’s voor de happy few. Het is al zo lastig om als starter of modaal verdiener een huis te vinden in onze gemeente. Dit soort onverantwoordelijke acties maakt dat vrijwel onmogelijk.
Verder wil het CDA al het werk dat de Bunnikse bevolking en het ambtelijk apparaat en de Raad hebben verzet voor de lokale Omgevingsvisie, overnieuw doen. Daarmee wordt het opstellen van de de Omgevingsvisie sterk vertraagd, terwijl de nieuwe omgevingswet per 1 juli 2022 ingaat. Ondanks dat veel inwoners input hebben gegeven en het CDA er prat op gaat dat zij participatie hoog in het vaandel hebben houden ze nu de voortgang tegen.
De drie partijen hebben nu een procedurele kwestie aangegrepen om de verantwoordelijk wethouder de mond te kunnen snoeren. De aanleiding is de wens van de gemeenteraad van Zeist om in de eigen gemeente kansrijke plekken voor windmolens te zoeken. Eén van die plekken ligt ten noorden van Odijk. Voor sommige bewoners van Odijk reden hun nood te klagen bij enkele fracties in onze gemeente. Die stelden daar tijdens eerdere raadsbijeenkomsten vragen over aan de wethouder en vroegen hem een bezorgde brief daarover te versturen aan het College van Zeist en er bij Zeist op aan te dringen ook de bewoners van Odijk te horen. In de Raadsvergadering van donderdag j.l. werd de wethouder daarover ondervraagd door CDA, Bunniks Belang en de Liberalen. Op alle vragen gaf hij volgens ons meer dan adequaat antwoord. Zo bleek bijvoorbeeld dat hij er al in 2020 voor had gezorgd dat inwoners uit Odijk konden participeren in deze kwestie, een deelname die nu helaas weer is beëindigd door bewoners zelf. En die bezorgde brief aan het College van Zeist wordt op 1 november verstuurd, met een zorgvuldig opgestelde inhoud en vanuit het hele College. Maar dat maakte de drie partijen al niet meer uit. Er volgde een motie van afkeuring, die al voorafgaand aan de vergadering bleek te zijn voorbereid. De antwoorden van de wethouder deden er kennelijk niet meer toe.
Juist wethouder Heijmerink heeft zijn verantwoordelijkheid keer op keer genomen en gezocht naar werkende compromissen. Spijtig dat de Liberalen, het CDA en Bunniks Belang dit niet zo zien en hem hebben weggestuurd. De Liberalen, het CDA én Bunniks Belang hebben P21 buiten spel gezet en zetten de boel stil terwijl wij allemaal verkeren in een klimaat- én een wooncrisis.
Wij danken Paul Heijmerink voor zijn enorme inzet voor de opdracht die wij het college van burgemeester en wethouders mee hebben gegeven op weg naar een klimaatneutraal Bunnik.
Fractie en bestuur van P21
30 Oktober 2021
Ik beluister in de verschillende reacties frustratie.
Van bestuur en fractie vraag ik ook zelfonderzoek. De Liberalen konden de woningverdeling doorzetten omdat de andere fracties binnen op kort termijn een raadsvergadering vervroegden. Daarnaast vraag ik me af hoe het kan dat een dergelijke motie zonder vooroverleg in coalitie verband ingediend kon worden. Is dat de nieuwe bestuursstijl van D66 en andere liberalen? Hoe heeft naast het liberale raadslid Winnie Toersen de Liberale wethouder zich uitgesproken?
.. en nu.. als je zo heftig reageert als fractie en bestuur, op belangrijke punten (woningbouw en energie) die in het verkiezingsprogramma van P21 staan, is dat een crisis waarvan je zou mogen verwachten dat P21 niet langer de verantwoordelijkheid neemt voor het college.
Daar lees ik echter niets over. Suggestie: stoppen en na verkiezingen sterker terugkomen en met betrouwbaarder partners in zee gaan.
M.i. is het samenwerken is niet goed gelukt. Als voldoende voeling hebt met andere raadsleden krijg je toch wel signalen dat er “weerstand” opkomt? Dat je dat wel eens mist in de strijd is menselijk. Maar zoiets wordt hier m.i. afgestraft, waarbij een zeer te waarderen wethouder het voor gezien houdt. Betreurenswaardig, maar we moeten verder naar de verkiezingen en bijna 70% van de bevolking is voor klimaatverandering. Is daar gebruik van te maken?