Raadspraat: Hoe saaier, hoe beter (Koen van Gulik)

‘De Bunnikse politiek is saai’, verzuchtte Frits Beijnink, de sterverslaggever van het Groentje, die de lokale politiek voor u verslaat, na de laatste Raadsvergadering. ‘Dat was in de vorige raadsperiode wel anders,’ zei hij. ‘Onmin in de coalitie, een partijscheuring, al dan niet uit eigen wil vertrekkende wethouders, persoonlijke conflicten, rancune en achterdocht, smullen voor een journalist.’ 

Saai voor jou als journalist dacht ik, en saai voor burgers die gewend zijn geraakt aan de oeverloze talkshows die bestaan bij de gratie van relletjes en gedoe. Maar niet voor ons, Raadsleden, college, ambtenaren. Ons werk is spannend, interessant, leuk. Wij kunnen heel goed zonder ophef en vertier. Hoe saaier de politiek, des te beter voor de burger. Goede politiek is werkzame politiek. En politiek kan alleen maar werkzaam zijn als de tegenstellingen tussen partijen niet worden uitvergroot. 

In onze democratie vertegenwoordigen veel partijen de vele meningen en opvattingen van burgers. En omdat geen enkele partij de absolute meerderheid heeft, moeten er compromissen gesloten worden. Geen enkele partij krijgt ooit helemaal haar zin, ook al is ze de grootste. Zodat de kleinere partijen, die ook burgers vertegenwoordigen, niet compleet worden genegeerd. Iedereen wint een beetje en iedereen verliest een beetje. Je hebt elkaar immers nodig om iets voor elkaar te krijgen – als het niet nu is, dan na een volgende verkiezing – en daarom is het zaak de tegenstellingen niet op de spits te drijven. Om het ik-deug-en-jij-deugt-dus-niet-denken uit te bannen. Want die ‘jij’ denkt precies hetzelfde. Dat schiet niet op. 

Daarom is het zo enorm belangrijk dat de Raadsfracties met elkaar door een deur kunnen, dat ze elkaar het licht in de ogen gunnen, en dat er in de bijeenkomsten van de Raad geluisterd wordt, andere meningen worden gerespecteerd en zakelijk wordt gedebatteerd. Niks ophef en vertier. Leve de saaiheid!

Koen van Gulik, raadslid P21

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.